Harrastukset

Ruotsinlapinkoira soveltuu moneen menoon ja harrastukseen. Se tykkää touhuta yhdessä omien ihmistensä kanssa niin arkisissa askareissa kuin varsinaisissa koiraharrastuksissakin.

Ruotsinlapinkoira on aina valmis töihin tai lenkille, säällä kuin säällä, mihin vuorokauden aikaan tahansa. Motivoinnissa harvemmin on ongelmia, palkaksi käy mm. kehut, tekeminen/leikki ja ennen kaikkea namit. Ruotsinlapinkoirat ovat yleensä todella ahneita ja tekevät ruuan eteen lähes mitä tahansa.

 

Agility

Useat Suomessa asuvat ruotsinlapinkoirat ovat opetelleet agilityesteiden suoritusta. Virallisiin kilpailuihin on uskaltautunut muutama koirakko. Namisan Eetu teki historiaa ja oli ensimmäinen suomalainen ruotsinlapinkoira, joka nousi agilityn kuninkuusluokkaan eli 3(-maxi)-luokkaan. Raidis Rasmus kilpaili 2000 luvun alussa saaden kaksi kumaa eli luokanvaihtoon tarvittavaa tulosta (kolmannella olisi noussut 2-luokkaan). Rasmus voitti yhdistyksen rotumestaruuden 1-luokassa vuonna 2003.

Vuonna 2013 virallisissa kilpailuissa kilpailivat maxi2-luokan koirat Herding Instinct’s Divan Nemi ”Nemi” ja Bigwams Dilba ”Helle”. Muutamina aiempina vuosina kisaradoilla on nähty myös Little Honeys Darfi ”Merri” medi3:ssa, Lorendale Caila ”Lala” medi2:ssä sekä Care BearsStar Bright ”Nasta” medi1:ssä. Edellä mainittujen lisäksi useat suomalaiset rlk:t harjoittelivat enemmän tai vähemmän aktiivisesti agiliitelyn saloja.

Vuonna 2014 ”Nemi” kilpaili muutaman startin jääden sitten virallisista kilpailuista eläkkeelle.  ”Helle” nousi kolmosiin saaden sieltä kuusi nollaa, yhden agilitysertin ja yhden hyppysertin.

Vuonna 2015  ”Helle” osallistui ensimmäisenä (suomalaisena) ruotsinlapinkoirana Agilityn yksilö SM-kilpailuihin ( ”Merri” oli mukana joukkuekilpailuissa vuoden 2009 SM-kilpailuissa) sijoittuen hienosti 32/229.

Vuonna 2016  ”Helle” oli  ainoa suomalainen ruotsinlapinkoira, joka kilpaili agilityssä (maxi3).

Ruotsinlapinkoirat tekivät kesällä 2005 historiaa osallistumalla ensimmäisen kerran Agirotu -tapahtuman joukkuekisaan. Joukkue Suomen Ruotsalaiset starttasi kokoonpanolla: Meri Markkanen & rlkn-Peski, Leila Häkkinen & rlkn-Nasta, Kaisa Heikkinen & rlkn-Merri ja ankkurina Meri M. & rlku-Sixten. Koska sekä Nasta että Merri olivat osallistuneet virallisiin kilpailuihin aiemmin niin joukkue kilpaili medi-kilpailleet sarjassa (eivätkä mölleissä). Tulos ei päätä huimannut, pisteitä kertyi roimasta.., mutta pääasia oli osallistuminen, hauskanpito ja rodun esiin tuominen. 🙂

Joukkue Suomen Ruotsalaiset osallistui myös kesän 2006 agirotuun Janakkalassa, sillä eroavaisuudella että Leilan ja Nastan tilalla olivat Merri ja Eetu ja Kaisa kisasi Nemin kanssa. Tällä kertaa joukkueemme osallistui maxi-möllien kilpailuun.

Joukkue Suomen Ruotsalaiset palasi Agirodun joukkueviestikilpailuun kesällä 2010 osallistuen medi kilpailevien sarjaan joukkueella Merri & Eetu, Peski & Meri, Lala & Leila sekä Nemi & Kaisa.

 

Karhu- ja susitestit

Muutamien viime vuosien ajan Suomea on kierrellyt testaajia tekemässä karhu- ja susitestejä. Testeihin voi osallistua minkä rotuisen koiran kanssa tahansa (eli ei tarvitse olla metsästyskoira). Ainakin alla luetellut ruotsinlapinkoirat ovat osallistuneet joko karhu- tai susitestiin:

 • Ensi – 2018
 • Fenni – Munsala 9.5.2010 Konekarhu-Pena
 • Marsi – syksy 2019
 • Nemi – Pori 7/2017
 • Norri – Konekarhu
 • Ode – 13.05.2018
 • Pörri – 11.07.2016 Konekarhu
 • Sani – Juva 12.04.2015 Konekarhu-Reino
 • Urho – syksy 2019
 • Vimma – 2018

 

Kaverikoiratoiminta

Muutamat suomalaiset ruotsinlapinkoirat harrastavat kaverikoiratoimintaa, yksi näistä oli pieksämäkeläinen rlkn-Saida.

 

Koiratanssi

Vuonna 2014
Merja ja rlku-Simo pääsivät koiratanssin HTM-maajoukkueeseen varajäseniksi ja osallistuivat Helsingissä pidetyissä koiratanssin MM-kilpailuissa ns nollakoirana (koiratanssitermi taitaa olla ”valkoinen koira”). He osallistuivat myös maajoukkueen matkaan Norjan PM-kilpailuihin ja saivat htm-lajista joukkuehopeaa ja sijoittuivat yksilökilpailuissa 11.
Simo kilpaili kerran molemmissa koiratanssilajeissa myös Ruotsissa ollen ensimmäinen kyseisiin lajeihin osallistunut rodun edustaja.

Vuonna 2017

Merja kilpaili koiratanssissa sekä Sanin että Epen (Vauhtinallen Aika Epeli) kanssa, Sani saavutti myös Freestylevalionarvon 🙂

Vuonna 2019

Koiratanssissa kilpaili Sanin ja Epen lisäksi Kiki (Vauhtinallen Aika Pakkaus). Epe ja Sani kisasivat voittajaluokassa sekä freestylessä htm:ssä Kikin kisatessa vain htm:ssä alokasluokassa.

 

Luonnetesti

Luonnetestissä käyneitä ruotsinlapinkoiria Suomessa ovat ainakin:

 • Ensi
 • Miska
 • Nemi
 • Pörri
 • Runo
 • Sani
 • Simo
 • Urho
 • Vimma

 

Metsästys

Ruotsinlapinkoiria käytetään myös metsästyskoirina, Suomessa vähemmän kuin Ruotsissa tai Norjassa missä on useita metsästyskäytössä olevia rlk’ia. Rlk:t toimivat metsämiesten apulaisina ainakin hirvien ja lintujen metsästyksessä.

 

Nosework

Kesän 2016 kokoontumisajoissa opeteltiin noseworkin alkeita, joten useat rlk:t ovat kokeilleet mistä ko lajissa on kyse. Noseworkista tuli Kennelliiton alainen kilpailulaji 2020, toistaiseksi ruotsinlapinkoiria ei kuitenkaan ole käynyt virallisissa kilpailuissa. Aiemmin Nosework Finlandin ”virallisissa” kilpailuissa kilpailuoikeuden saadakseen piti suorittaa ns hajutesti, tämän testin ruotsinlapinkoirista ovat suorittaneet Epe, Kiki ja Sani.

 

Paimennus

Useat rodun edustajat ovat päässeet kokeilemaan paimennusvaistojaan lampaiden, lehmien, ankkojen, vuohien tai porojen parissa. Hyvin harvat (suomlaiset) ruotsinlapinkoirat kuitenkaan paimentavat työkseen tai edes harrastuksekseen, sillä paimennustilaisuudet ovat aika harvassa – tai hyvin hyvin harvoilla on paimennettavia eläimiä kotonaan. Kuitenkin ainakin yksi rlk on toiminut lehmitilalla paimenena.
Kaksi rodun edustajaa on suorittanut poropaimennustestin hyväksytysti: Namisan Carina ja Little Honey’s Darfi.

 

Pelastusetsintä

Pelastuskoiraharrastus levisi ruotsinlapinkoirien keskuuteen Kaskisista, jossa toimi Suomen ainoa virallinen rlk-pelastuskoira eli Renlundens Garro ”Sixten”. Nykyään pelastuskoirailua – niin hakua kuin jälkeäkin – harrastavat ainakin kotkalaiset Ensi ja Vimma sekä kaskislaiset Akka ja Bodil. Ruotsinlapinkoirat ovat osoittautuneet suorastaan luonnonlahjakkuuksiksi pelastuskoirina, nauttien siitä suunnattomasti 🙂
Lajia ovat myös harrastaneet: Merri, Nemi, Peski, Saida, Simo, …

 

PK-lajit

Ruotsinlapinkoirat ovat harrastaneet, ja harrastavat, myös jonkin verran PK-lajeja. Rlku-Miska harrasti aikoinaan hakua. Jälkeä (metsä ja/tai pelto) ovat ajaneet ainakin Fröya, Kiki, Merri, Nasta, Nemi, Norri, Peski, Pyry, Sani, Simo, Sixten, Suni & Turre. Bodil, Donna, Ensi, Rikke ja Vimma harrastavat FH-jälkeä.

Ruotsinlapinkoirat menettivät PK-oikeutensa vuonna 2007, mutta vuosien 2014-2016 aikana kuusi ruotsinlapinkoiraa on käynyt suorittamassa käyttäytymiskokeen, joten viime vuonna ruotsinlapinkoirille myönnettiin PK-oikeudet.
BH:n suorittaneet koirat ovat: Akka, Bodil, Donna, Lala, Nemi, Rikke & Simo.

FH-jäljellä kisanneita ruotsinlapinkoiria ovat Bodil, Donna ja Rikke.

 

 

Rallytoko

Rallytokoilevat ruotsinlapinkoirat ovat: Epe (voi), Fenni (alo), Kiki (alo),  Lala (avo), Nasta (alo), Sande (avo), Sani (mes) ja aiemmin myös Simo (mes). Lappalaiskoirien ensimmäisissä rallytokomestaruuskilpailussa Seinäjoella syksyllä 2014 Sani sai hyväksytyn tuloksen alokasluokasta, Lala sai pronssia ja Sande hopeaa.

Ruotsinlapinkoiria on nähty myös rallytokon joukkue-SM -kilpailuissa Lappalaiskoirat ry:n joukkueessa: 2013 mukana olivat sekä Simo (voi) että Sani (alo) ja vuonna 2015 Sani (alo).

Vuonna 2017 rallytokossa kisasivat Epe, Pii (RTK1) ja Sani (RTK3).

Vuonna 2018 Epe sai RTK1-tittelin.

Vuonna 2019 Epe sai RTK2-tittelin ja Sani sai RTK4-tittelin.

 

Toko

Varmaan lähes kaikki ruotsinlapinkoirat ovat jossain vaiheessa jonkin verran tottistelleet, nykyään aktiivisimmat ovat opetelleet myös tottelevaisuuskokeiden liikkeitäkin. Pisimmälle tokoilussa ovat päässeet tamperelaisparivaljakko Namisan Carro ja ohjaajansa, jotka ovat kilpailleet aina VOIttajaluokassa asti. Muita virallisissa tokokokeissa käyneitä ruotsinlapinkoiria Suomessa ovat: Böleknabbens Jaja, Cahppes Lahukka (Bodil, TK1), Cahppes X-A (Rikke, alo), Care Bears Fun Crispy Candy (Sani, alo1), Care Bears Star Glow (Saida, TK1), Care Bears Star Bright (Nasta), C.B. Sun Fennica (Fenni, TK1), Herding Instinct’s Divan Nemi (Nemi avo3), Little Honey’s Apmas Of Akkosson (Jallu), Little Honey’s Babybear (Miska), Little Honey’s Darfi (Merri, TK1, avo1), Lorendale Caila (Lala, TK1, avo2) ja Renlundens Garro (Sixten).

 

Verijälki (mejä)

Myös mejän harrastajia löytyy suomalaisten ruotsinlapinkoirien keskuudesta. Rotu sai huhtikuun -06 alusta alkaen oikeuden myös osallistua mejä-kokeisiin. Verijäljen ajajia löytyy lähinnä Pohjanmaan suunnalta.

Kesällä 2016 Pörri on osallistunut muutamiin mejä-kokeisiin (ensimmäisenä suomalaisena ruotsinlapinkoirana), Pörrin koeaura jatkui myös kesinä 2017-2019.

Comments are closed.